U ponedjeljak, 16.veljače 2015. godine u Katehetskom centru župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu, održan je susret bračnih parova valpovačkog dekanata. Susretu su nazočili bračni parovi iz Ladimirevaca, Zelčina, Brođanaca,Bizovca, Koške, Valpova, Harkanovaca, Petrijevaca , Belišća sa svojim župnicima. Nakon molitve i blagoslova dekana vlč. Franje Bodonya susret je vodio vlč. Ivan Marković, župnik iz Brođanaca. Tema susreta je bila:

„ Obitelj- nositeljica života i budućnost Hrvatske“

 

Tema je priprema za II. nacionalni susret katoličkih obitelji koji će održati na Trsatu u Rijeci, 19. travnja 2015. godine.

Prvi se nacionalni susret dogodio 05. lipnja 2011. godine u Zagrebu u pohodu Pape Benedikta XVI našoj domovini i gradu Zagrebu. Papa je pozvao naše obitelji na vjernost, zajedništvo u ljubavi i prihvaćanje života.

Još nas je Papa Ivan Pavao II upućivao da smo pozvani u svojim obiteljima svakodnevno upuznavati istinu o čovjeku, njegovom tijelu i spolnosti. Papa izričito naglašava vrijednost života i njegovu nepovredivost, na što nas upućuje Evanđelje i učiteljstvo Crkve. Poziv na svetost je upućen svima nama i treba imati snažan odjek u našim srcima. 

Obitelj je pozvana biti svetište života. U obitelji se izgrađuje kultura života nasuprot razvikanoj kulturi smrti. Zato je potrebna molitva, sakramentalni život i stalno nastojanje rasta iskustvima, brigama i radostima s kojima se susreće suvremena obitelj.  Crkva i društvo trebaju poštivati život kao dar ljubavi. Kršćani su ljudi nade, jer je Krist Gospodar povijesti i pobjednik zla, On ima moć nad životom i smrću. Imamo i Majku koja nas štiti, koja je roditeljica Života i zagovornica u svim potrebama. 

            Nakon predavanja u kratkom prezentiranju loga vlč. Marković je pojasnio i zašto je odabran Trsat za mjesto susreta. Naime, 1291. Trsat je bio mjesto boravka nazaretske kućice, koja je sada u Loretu u Italiji, a Papa Ivan Pavao II je na Trsatu govorio 2003. godine :

„ Obitelj put Crkve i društva“.

  Značenje loga: 

U središtu je obitelji muž, žena i troje djece u bijeloj boji. Muž i žena svojim uzdignutim rukama i tijelima oblikuju pročelje kuće,koja podsjeća na nazaretsku kućicu Svete obitelji.

Supružnici su nosivi stupovi obitelji, što ukazuje na važnost braka kao jezgra obitelji. U ruci drže prepoznatljiv hrvatski zavjetni križ, koji podsjeća da obitelj moli i nedjeljom slavi Euharistiju- Nin 1979.  Crvena boja unutar kućice je ljubav supružnika i toplo ozračje obiteljskog doma.

Obitelj je kućna Crkva pozvana naviještati, slaviti i služiti životu evanđelja.

Djeca u središtu predstavljaju obitelj kao nositeljicu života, istinsku nadu i budućnost Crkve i društva.

Dvanaest zvijezda simbolizira Mariju, odvjetnicu hrvatskoga naroda koja se više od sedam stoljeća časti na Trsatu. Plava boja označava more života u koje je uronjena svaka obitelj te plovi prema vječnoj domovini, a simbolizira i >Rijeku kao grad na moru.

 

          Nakon razgovora, završnim blagoslovom dekana vlč. Franje Bodonya, susret je završio u želji za odlaskom na susret na Trsatu.

 

Sanja Orlić