Župa Bezgrešnog začeća BDM Valpovo

BOŽIĆ 2014. 

 

BOŽIĆNA ČESTITKA 2014.

Božić je!

Ranjivi smo. Ovo je vrijeme pojačanih slutnji: o nebeskom značenju čovjekovih zemaljskih koraka; o tihoj neprolaznosti kristala, oceana, svemira, života u tisućama darovanih oblika. A mi ljudi smo povlašteni, svjesni, slobodni dio te simfonije.

 

 Ranjivi smo: jedino čovjeka razapinje nesklad mogućega i stvarnoga. Mjesta naših uspravljanja što ih propovijedaju čuvari istine, proroci slobode, poklonici razuma tek su teturanja po glavama slabijih i onih koji nemaju glasa za pobunu.

Božić je nova istina o nama. Bog je daruje na sablažnjivo tih način. S ruba.

Bog je ranjiv. On nije poruka, šifra, sveti tekst. On je Ljubav. On tvorac mliječne staze, rekao bi Augustin, doji mlijeko žene, ovisi o čovjeku.

Kretanje u tajni Božića čini naš svijet kućom, čovječanstvo obitelji i svakoga od nas svjedokom da nema ljubavi koja nije od Boga. Nema ruba koji ljubav ne preobražava u središte svemira. Nema malenih i razapetih koji bi bili razapetiji od najvećega, Isusa Krista.

S njim postajemo čuvari i susjedi smisla u beskonačnom približavanju uma i srca tajni ljubavi; oslobođeni za drugu mjeru stvari glede pobjeda i poraza, glede heretika i svetaca. Bog je u Isusu Kristu napravio korak prema nama. Emigriranje iz svijeta više nije korak prema njemu.

Svaki naš Božić, popraćen najljepšim stvaralaštvom hrvatske kulture, slično kao kod svih naroda, uvijek je obnova mladosti duha: biti pravedan.

Neka nas i ovaj Božić ohrabri za novi način postojanja i hoda pod zvijezdama!

Svim župljanima, svim našim prijateljima i suradnicima želimo sretan Božić i blagoslovljenu novu 2015. godinu.

 

Zvonko Mrak, župnik

Davor Tomić, župni vikar