Svečanom Svetom Misom u 10.30 h proslavljen je blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u istoimenoj župnoj Crkvi u Valpovu . Misno slavlje je predvodio monsinjor dr. Marin Srakić, nadbiskup u miru  sa svećenicima vlč. Franjo Bodony,dekan valpovačkog dekanata,vlč. Stipo Barić, vlč.Zoran Ćosić,župnik iz Bizovca, vlč. Ivan Marković,župnik iz Brođanaca, vlč. Jure Krešo,župnik iz Petrijevaca, vlč. Marko Neretljak,kapelan iz Belišća, vlč. Tomislav Korov,župnik u Vinkovcima te Robert Jung,kancelar u ordinarijatu i župnik Zvonko Mrak sa župnim vikarom Davorom Tomićem iz Valpova te časne sestre Kćeri Milosrđa iz Zagreba, Blata na Korčuli i Valpova,koje su jučer slavile 60 godišnjicu postojanja u Valpovu. 

 

Misnom slavlju su nazočili predstavnici aktualne političke vlasti i njihovi gosti iz Mađarske ,jer je ovaj blagdan izabran za proslavu Dana grada. Podpredsjednik Sabora, dr Vladimir Šeks, saborski zastupnik prof. Tomislav Ivić, gradonačelnik Leon Žulj, predsjednik Gradskog vijeća prof. Dejan Pisačić te gradonačelnik prijateljskog grada Komla u Mađarskoj ,gosp.Jozo Polić sa zamjenicom.

                     U svojoj homiliji monsinjor Srakić je istaknuo :

„ Uvijek čujemo nešto novo u ovom Evanđelju. Marija je osoba koja ne bježi od Boga, nego Mu kaže DA, NEKA MI BUDE PO RIJEČI TVOJOJ ! Anđeo tada ode od nje. To je početak razdoblja Božje šutnje. Marija nije dobila nove objave. Ostala je vjerna svojoj odluci..Živjela je svoje sjedinjenje sve do Križa. Neka nam bude dragocjen primjer na našem životnom putu. Marijina vjera u naviještanje uzor je vjere svima nama. Ona se potpuno stavlja Bogu na raspolaganje, cijelom svojom voljom. To je aktivna i bezuvjetna vjera- to je Marija Evanđelja!

Kroz iskušenja, tamu, ona je uravnotežene i inteligentne vjere. Psihički uravnotežena. Zna situaciju držati u svojoj ruci. Daje pristanak, ali se pita KAKO ĆE TO BITI. Želi kritičku, osobnu, odraslu vjeru. Ni njoj nije bilo sve jasno. Treba učiniti skok prema Bogu! Ona se pouzdaje u Boga, pristaje i Duh Božji silazi na nju i događa se čudo. Nju ispunja mir- „Blažena Ti što povjerova!“ 

                       Tako je uvijek ! Snažniji je jedan s vjerom, nego 99 njih koji čine sve iz interesa. Mlad si koliko je jaka tvoja vjera! Marijin DA otkriva borbenu dušu. To je definitivno DA, DA bez opoziva, vjerno DA, nasebično DA, jer se nada spasenju cijelog čovječanstva. To je DA nadahnjivalo sve patrijarhe. DA koje dijeli ono što je otkupljeno i što treba otkupiti. To DA nije kraj, nego početak svih iskušenja kroz koja treba proći. Anđeo je rekao da će sin biti kralj svima i trebalo je vjere da spoji riječi anđela sa siromaštvom štale, bijegom u Egipat. Kada Ga donosi u Hram pri prikazanju, umjesto da dobije riječ hvale, starac Šimun joj govori da će joj mač boli probosti dušu. A rečeno joj je da će to dijete biti na prosvijetljenje narodima.

                        Marija je živjela u vjeri i od vjere. Za tu je vjeru bilo iskušenje kada se Isus izgubio. On se čudio …“ Zar niste znali da sam u kući Oca svoga?“

Marija je sve prihvaćala u vjeri i pohranjivala u svoje srce. I u Kani Galilejskoj dobiva hladan tuš..Isus joj kaže: „ Ženo, što ja imam s Tobom ?“ I kada je Isus izbačen iz grada, u njoj su odzvanjale riječi „Neka mi bude…“

 Riječi …“ bit će kralj…“, a došao na Križ!?

                  Prihvatimo Elizabetine riječi „ Blažena Ti što povjerova i Isusove riječi : „Blago onima što vjeruju , a ne vide!“

Marija je majka svih vjernika ! Pronalazi smisao događanja pravog života. Bila je hodočasnica vjere !

                 I mi, kada slijedimo Isusa, često nam se život izjednačava s Njegovim putom na Kalvariji. 

                Sabrali smo se kao vjernici. Vjera nije blago koje se stekne i stavi u kištru. To je putovanje na kojemu nam je Marija primjer.

„Anđeo otiđe od nje…“- i u našem životu se zna povući…nakon primljenih sakramenata krštenja, pričesti, krizme pa i ženidbe bivamo prepušteni Božjoj Riječi i Marijinom primjeru.

                  Nameću se sumnje, životna pitanja i teškoće. Pitamo se gdje je taj Bog na čiju sam kartu stavio sve? Čini se da Bog šuti i Isus spava.

                  Sabrali smo se kao vjernici. Vjerovati Bogu znači prepustiti Mu se i kada spava, nadati se protiv svake nade, jer On je već pobijedio! Takva vjera nas nuka da se angažiramo u svijetu. Vjera nam je nadahnuće, otvara nas prema Bogu i bližnjemu. Ako toga nema, nije vjera, nego neki surogat.

                   Svi smo mi u djetinjstvu sve predali Božjoj Volji, ali hvataju nas sumnje kada vidimo što se događa u svijetu i u društvu. U povijesti je bilo poteškoća, ali je bilo i pojedinaca i skupina koje su snagom vjere našli rješenje.

                      Kada čovjek laže, lice mu pocrni ! Ali ima i onih koji su znali reći „ Neka mi bude…“ i išli su na Kalvariju  znajući da je Isus uskrsnuo !

Neka to bude i nama znak žudnje u našim srcima. Amen!“

 

Svečanom ozračju doprinosio je mješoviti pjevački zbor Sv. Cecilije, koji vodi časna sestra Danijela Škoro.

 

Sanja Orlić