SVETKOV INA SNJEŽNE GOSPE  I  DAN ZAHVALNOSTI      

  05. kolovoza 2013.

             U našoj je župi svečano proslavljen blagdan Gospe Snježne, Dan domovinske zahvalnosti i Dan branitelja svetom misom u Duhovno-rekreacijskom centru Emaus. Misu je predvodio župnik vlč. Zvonko Mrak, a u koncelebraciji su bili vlč.Ivica Rebić, pater Paul iz Siera Leone, župnik iz Brijesta te pater Robert iz Poljske, kapelan iz Brijesta i bolnički kapelan.

 

             U uvodnom je dijelu Mise vlč.Mrak istaknuo :

„ Sabrali smo se u 

ovoj svetoj misi da susretnemo Gospodina, da ide s nama, kao što je bio i svih ovih godina. Želimo slijediti njegov put. Danas slavimo i Gospu Snježnu. Želimo da Blažena Djevica Marija, koja je prisutna u Crkvi od prvih vremena, bude s nama i danas. U zahvalnosti zamolimo Gospodina da tako vrednujemo zemaljska dobra da nas vode u Kraljevstvo nebesko.“

            Pjevanu je Misu uveličao zbor naše župe Sv. Cecilija, pod vodstvom časne sestre Danijele i za orguljama Želimira Sušića.

            Čitale su Gorana Bebeši i Ružica Moravek, a Evanđelje vlč. Ivica Rebić.

U svom nagovoru, župnik vlč. Zvonko Mrak je naglasio:

„Braćo i sestre, danas slavimo Gospu Snježnu, tj, posvetu Bazilike Marije Velike, prema čudu u 4. st. kada je papa Liberije želio sagraditi crkvu posvećenu Mariji i pojavio se snijeg na mjestu gdje se trebala sagraditi. 

Slavimo i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja. 18 godina je prošlo od akcije Oluja! Za poginule u Oluji, u Valpovštini, u obrani Vukovara, za poginule u Aljmašu, Erdutu, Baranji, za sve poginule u ratu. Sjetimo ih se sa zahvalnošću i neka im Bog bude vječna nagrada i odlikovanje.

Želimo vjerovati da nije bilo uzaludno!

Sjetimo se dana 91.godine, koji su bili i tmurni i sunčani. Svatko od nas je učinio što je znao i mogao. Zanos- braniti domovinu- nosio je sve nas, i nas koji smo preživjeli i one koji su poginuli. Sjećamo se ne samo zla,koje nas je pogodilo, nego i molitve koja nas je nosila. Znak krunice nije bio isprazan čin magije, nego čin vjere i pouzdanja u Boga i Gospu, izraz vjere da je Bog s nama i da je Gospa s nama!

Branili smo svoju domovinu, ne iz mržnje prema neprijatelju, nego iz ljubavi prema domovini. To je bila snaga našeg rata, unatoč nekad slabom naoružanju. Kao vojni kapelan sjećam se molitve i vjere kojom smo bili nošeni. Pripadamo katoličkom svijetu već 14.stoljeća!

Iz ljubavi prema sebi, svome, domovini, čitav svijet možemo učiniti boljim, Kraljevstvom Nebeskim.

Naš je zadatak na ovome svijetu da izgrađujući svoju domovinu na zemlji, izgrađujemo Kraljevstvo nebesko.

Na blagdan Snježne Gospe stavljamo u njene ruke, kao u majčine, sve što nas opterećuje. Crkva zna da je Marija neprestano prisutna svojom Majčinskom zaštitom i zagovorom. Ona nas ne napušta! To pokazuju brojna svetišta, blagdani, hodočašća. Stavljamo u njene ruke sve svoje potrebe, želje, donosimo joj svoje nakane. Ona nas vodi u Vječnu nebesku domovinu!“

Vlč. Rebić se zahvalio voditelju misnog slavlja, vlč. Mraku te pjevačima zbora i njihovim vodstvima.

               S pjesmom „ Bože, čuvaj Hrvatsku“ okupljeni hodočasnici su sa zborom posebno uveličali ovaj blagdan.

Sanja Orlić