U prostorijama Pastoralnog centra župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu održan je 12.listopada 2015.godine u 19 h  susret obitelji  ovog dekanata.

Susretu su nazočili bračni parovi iz župa Brođanci, Bizovac, Harkanovci,Petrijevci, Valpovo, Koška, Ladimirevci, Belišće sa svojim župnicima ili župnim vikarima.

 Susret je vodio vlč. Ivan Marković, župnik u Brođancima. U uvodnom dijelu najavio je glavni cilj susreta, SNAŽITI OBITELJI u življenju svoga poslanja. 

U razradi teme naglasio je važnost dijaloga u obitelji, prihvaćanje međusobnih razlika i postupni rast u vjeri u neophodnoj zajedničkoj molitvi u obitelji. 

Pitao je koliko smo svjesni činjenice da nam članovi obitelji komuniciraju preko face-a,da se gubi dijalog i zajedništvo obitelji. Prepuštenost djece samima sebi, ulici ili virtualnim prijateljma rađa depresije i različite oblike ovisnosti.Neodlazak mladih na Svetu misu nedjeljom, pokazuje veliku krizu u djelovanju odraslih na djecu . U Brođancima, npr , od 45 krizmanika prošle godine, samo je 5 nastavilo dolaziti na Misu.

Naglasio je da se na greškama uči i da institucije, a i  savjetovališta za brak i obitelj imaju isti pristup i obrazac ponašanja, što je neprimjenjivo u stvarnosti, jer su obitelji jedinstvene u svojim poteškoćama i problemima.

Naročito je važno imati otvoren pristup prema djeci, bez straha govoriti o osjećajima, neuspjesimaa, s povjerenjem pristupati jedni drugima i tako produbljivati komunikaciju,čak otvoreno govoriti i o materijalnim poteškoćama koje danas gotovo svaka obitelj ima u ovom kriznom razdoblju. Pred obiteljima su veliki izazovi i mi svećenici ne možemo u potpunosti shvatiti obiteljske probleme. Sinoda o braku i obirelji pokazuje da unutar crkve imamo više strujaa,od potpune liberalizacije,koja je posljedica potrošačkog mentalitete pa do odbijanja svake promjene. Imamo još uvijek utjecaje socijalističkog režima, ali i velike razlike između urbanih i ruralnih sredina. 

Međutim, ako nema molitve u obitelji, koliko god ona bila urbana, takva je obitelj prazna i otuđena,bez istinske radosti i međusobne brige jednih za druge.

Bog se želi ucijepiti u naše obitelji,a čovjek Ga ne treba…..

Koliko je vjerničkih obitelji koje doista žive od svoje vjere?

Potrebno je više druženja s obiteljima,pomoći majkama s više djece, čak i materijalno, što je obitelj iz Koške posvjedočila iskustvo župnika koji im je i materijalno pomogao u bolestima i financijskim teškoćama.

Nekoliko je obitelji zatražilo analizu polotičke situacije pred izbore, na što su svećenici negativno reagirali, ne želeći oltar pretvoriti u političke govornice. Crkva svakako ima velik utjecaj na politički život,ali je potrebno vjeru živjeti,a ne shvaćati je kao normu.. Vjera nam jedina daje snagu ići naprijed i kada je najteže.

Problem je kako ući danas u obitelji,kada se i nadjeljama radi ili posjećuju trgovački centri i puštaju djeca da se sama igraju,bez duhovnog vodstva.

Treba prijatelje pozvati na druženje,ali i pomoći jedni drugima. Mi svećenici nismo oni koji popuju, nego u suradnji donosimo život kao poslužitelji i suradnici. 

Svećenik mora imati vrijeme za molitvu i iz molitve djelovati i uključiti se u obitelji. To je naš poziv!

            U radionici s nazivom OSNAŽITI  OBITELJ, kroz osam točaka smo zajedno u diskusiji međusobno i  s vlč. Markovićem sažeto prikazali dobrobiti ovog susreta.

1. Biti spreman na promjene!

2.Ojačati samopouzdanje unutar obitelji: mi ćemo biti dobro i spremni smo preuzeti rizik koji život stavlja pred nas

3.Stres u vašem životu i rješavanje problema

5. Razlike u obitelji

6. Što nas pokreće iznutra i izvana?

7.Obiteljske vrijednosti u suvremenom svijetu!

Što je naša obiteljska misija?Saznali smo što nas sve ometa na životnom putu, koje resurse imamo, što nam pomaže na našem putu

 

8. Duhovnost u funkciji osnaživanja obitelji…

Kroz dijalog su bračni parovi dolazili do odgovora na pitanja . Susret ja zavrsan zajedničkom molitvom zahvale za brigu i vodstvo Gospodina na našim različitim životnim putovima. Amen

 

Sanja  Orlić